18 feb. 2015

Casa din baloti de paie

Arhitectul brasovean Bogdan Muresan a proiectat mai multe locuinte din baloti de paie, al caror pret este de doar 1000 de euro. Specialistul aduce la noi in tara un concept folosit deja pe scara larga in SUA (desi casele din paie dateaza din Paleolitic in zona Africii). In Europa, metoda a fost preluata de norvegieni si nemti.

Anul acesta, arhitectul Muresan va construi prima casa de 1000 de euro la Soncuta Mare in Baia Mare.

"Casele din paie rezista mai bine la un cutremur decit cele din beton, deoarece sunt elastice. Balotii ofera o izolatie perfecta, deci nu mai este nevoie si alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezista la o infiltratie de 19% apa in interiorul zidurilor. De asemenea, aceste case nu ard, desi toata lumea se gindeste la pericolul de incendiu. Oamenii pot incerca sa dea foc unui balot de paie legat si vor vedea ca nu arde“, spune arhitectul.

Constructia unei astfel de locuinte este simpla, dar trebuie respectate niste reguli de baza. ,,Initial se face o fundatie de pietre de 50 – 70 cm. Fundatia unei asemenea case poate fi zidita din pietre de riu, lipite intre ele cu mortar. Urmeaza apoi o placa de beton armat. Dupa aceea se fixeaza in temelie tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece, apoi se pun balotii si ulterior zidurile din baloti sunt prinse intre paleti de lemn si legate cu sirma (sau cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice si suruburi). Astfel, acesti pereti de 50cm latime pot suporta fara nicio problema o casa normala, de pina la 4m inaltime la o suprafata de 100 mp. Aceasta structura, foarte simpla, poate avea si o mansarda. Totul trebuie apoi tencuit cu lut si paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperisul se face in general din lemn“, explica Bogdan Muresan.

O casa din baloti de paie de 75 mp costa doar 1000 de euro, daca beneficiarul are materialele la indemina. Este nevoie de piatra, lemn, lut si bineinteles baloti de paie. Se poate construi in regie proprie cu ajutorul prietenilor, in 2-5 saptamini. Are un confort termic sporit deoarece zidul din baloti este gros. Practic vara este racoare, iar iarna este cald. Daca omul nu are materialele disponibile, acestea nu costa mai mult de 1000-1500 de euro, deci casa il va costa maximum 2500 de euro.

Din baloti de paie se pot face si vile cu etaj. O astfel de locuinta ajunge sa coste 20.000 de euro, cam 20% din pretul uneia din beton si caramida.

Sursa: http://adevarul.ro







Arhitectul braşovean Bogdan Mureşan a proiectat mai multe locuinţe din baloţi de paie, al căror preţ este de doar 1000 de euro. Specialistul aduce în România un concept folosit deja la scară largă în America.

Citeste mai mult: adev.ro/njx9y0

2 comentarii:

  1. Salut , sunt din Sibiu , cred ca ii o idee bunā pentru cei simpli care Nu vor sa isi complice viata ��
    Salut implicarea in a crea ceva simplu, pentru o viata simpla .
    Multumesc de idee !

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi plac lucrurile originale, care se pot realiza cu metode mai simple. Sa ne tineti la curent daca va ridicati o casuta din baloti (asteptam imagini). :)

    RăspundețiȘtergere