28 nov. 2013

Un sat ca o gradina

Aceste imagini sunt dintr-un sat polonez numit ZALIPIE. Frumusetea caselor, acareturilor, gardurilor, fintinilor etc. este unica. Motivele florale sunt pictate manual, cu multa imaginatie. 

Cum a inceput totul? De la o pata de fum de pe tavan. Acum o suta de ani, o femeie (Felicja Curyłowa, 1904-1974) s-a gindit sa ascunda umbrele urite de pe plafon desenind niste flori. Bineinteles ca a pictat cu ceea ce a gasit in gospodarie si in fiecare an desenul era improspatat pentru ca se estompa.

Doamna Felicja Curyłowa a continuat ideea de a infrumuseta tavanul, peretii interiori si cei exteriori chiar si dupa ce sobele care afumau au fost inlocuite cu altele mai moderne. A utilizat culori vii si si-a folosit imaginatia si talentul pentru a picta tot ceea ce o inconjura. Azi casa ei este muzeu si se poate vizita.

Important este ca exemplul ei a fost urmat si de alti consateni. Imediat dupa Paste, timp de doua luni, toata lumea isi picta casele cu entuziasm. In timp, au inceput sa picteze si barbatii, nu numai femeile. Aici se face ceramica pictata, dar si obiecte din piele decorate cu motive traditionale. Traditia aceasta aduce bani frumosi. 

Turistii sunt atrasi de aceasta "gradina" plina cu flori si vin aici in concediu ca sa isi umple sufletul cu frumusete. Gospodariile sunt ca niste bijuterii lucrate cu migala.

Imaginile de mai sus sunt puse pe internet de Ministerul de externe polonez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu