14 mar. 2012

Sculptura miniaturala

Creativitatea inseamna sa te uiti la ceea ce vede toata lumea si tu sa observi ceva complet diferit. Cu totii stim cum arata un simbure de maslina sau o boaba de fasole. Doar ca in mintea acestui ardelean s-a nascut o idee originala: ce ar fi daca aceste materiale naturale ar fi folosite drept suport pentru sculpturi de dimensiuni mici? Pare o idee fantastica si greu de pus in practica, totusi....

Ioan Astalus a inventat o tehnica care ii permite sa sculpteze in castane, simburi de masline, boabe de fasole, alune, fistic, boabe de orez, dar si in mine de creion. El uimeste pe toata lumea cu sculpturile sale miniaturale (in majoritate chipuri), inclusiv corabii minuscule in sticle de 3-4cm sau becuri de lanterna. Este supranumit "parintele artei vegetale" si doreste sa faca sculpturi si in semintele de mac, cu ace de seringa taiate in opt si apoi ascutite! 

Operele sale dovedesc talent, dar si spirit inventiv. El a creat un clei special, avind compozitie secreta pe baza de miere de albine, cu care poate lipi partile componente ale corabiilor sale minuscule si nu numai. Ochiul sculptorului a trebuit sa fie ajutat mai intii de lupa si apoi de microscop.


Tin minte ca foarte mult timp mi-a luat sa gasesc bobul de orez potrivit. Am sortat zece kilograme de orez pentru a gasi bobul perfect", spune Ioan Astalus. Asta spune multe despre tenacitatea acestui roman, care si-a expus lucrarile si la prestigiosul Luvru din Paris.





Este greu sa iti imaginezi aceste sculpturi, cele de dimensiuni medii incapind lejer intr-o lingura ca in imaginea de mai sus. Noi nu putem decit sa ne exprimam admiratia pentru ideile cu adevarat inovatoare ale lui Ioan Andalus si sa-i uram succes in continuare! 

Imi pun intrebarea retorica: cum s-ar schimba lumea din jurul nostru daca fiecare dintre noi ar avea o singura idee cu adevarat noua?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu