20 sept. 2011

Creativitate tehnica romaneasca

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a finalizat simulările de zbor pentru primul avion supersonic românesc, care va fi folosit pentru a lansa prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut în spațiu. Reușita le poate aduce premiul de 30 de milioane de dolari oferit de Google Lunar X Prize.
 
ARCA a început simulările Computational Fluid Dynamics (CFD) pentru avionul supersonic IAR-111 Excelsior în anul 2010, pentru toate configuraţiile posibile de zbor. De atunci până acum, trei computere de la ARCA au funcţionat aproape non-stop, transmite ARCA.

"La sfârşitul anului 2010 aveam deja o imagine clară asupra configuraţiei avionului IAR-111 Excelsior, în urma rulării simulărilor aerodinamice. Acest lucru ne-a permis să demarăm lucrul la avion, la începutul anului 2011. De atunci, au fost rulate simulări pentru toate configuraţiile de zbor, altitudini şi viteze. În acest moment este foarte probabil să menţinem această configuraţie a aparatului.", a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de către ARCA ca platformă pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competiţia de astronautică de Google Lunar X Prize, cât şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spaţial.

Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private.

Sursa: www.capital.ro19.09.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu