21 nov. 2010

Origami

Cuvintul origami provine din limba japoneza: ori  se traduce prin "impachetare sau pliere", iar kami  inseamna "hirtie". Aceasta este o arta traditionala in Japonia incepind cu sec. al XVII-lea, fiind popularizata la mijlocul sec. XX. Din acest moment, a evoluat ca un gen de arta moderna. Scopul ORIGAMI este acela de a transforma o suprafata plana intr-un obiect tridimensional prin impachetari succesive. Taierea sau lipirea hirtiei nu se folosesc deloc pentru obiectele de tip origami. Numarul de impachetari de baza este mic, dar acestea se pot combina creativ  si astfel rezulta scheme complicate, materializate in obiecte originale. Cel mai faimos origami japonez este COCORUL.

Desi Japonia a facut cunoscuta aceasta arta in lume, exista traditii in ceea ce priveste impachetarea (plierea) hirtiei si in China, Germania, Spania si in alte tari. Aceste obiecte uimitoare de hirtie erau folosite de japonezi pentru ocazii speciale, ca de exemplu fluturii origami reprezentau mirele si mireasa la nunta, iar samuraii isi faceau cadouri obiecte din hirtie pliata deoarece credeau ca le poarta noroc… 

In prezent Japonia organizeaza o competitie anuala de origami, aceasta arta fiind considerata mai mult un sport al mintii. Exista carti care descriu detaliat tehnicile origami si modele variate. 








 Imaginile prezentate exemplifica obiecte de tip ORIGAMI  MODULAR.


14 nov. 2010

Arta a ajuns si in bucatarie

 
 
 
 
 
 
 

Specialistii in arta culinara vor sa atraga atentia asupra faptului ca mincarea trebuie gustata mai intii cu privirea, apoi trebuie savurate aromele imbietoare si abia la final se gidila papilele gustative. Dupa cum arata aceste imagini, inclin sa cred ca ei au dreptate. Creativitatea nu are limite.

4 nov. 2010

Sculpturi din parti auto

Aceste sculpturi au fost realizate din piese ale unor autoturisme vechi. Creativitatea poate schimba niste hirburi urite in opere de arta, care se vind foarte bine.

2 nov. 2010

Ce se poate face din coaja unui ou










Dupa sculptura in piatra, nisip, ciocolata, fructe etc. a aparut un artist care a imaginat ceva nou: sculptura in coaja oului. Cel care a experimentat aceasta tehnica a fost francezul Jacques Chery, care a lucrat cu migala cu o freza stomatologica. In plus, artistul a pictat si a aplicat diferite materiale pe suprafata atit de fragila, iar creativitatea sa a impresionat pe toti cei care au avut prilejul sa ii admire sculpturile sau picturile inedite. El a avut chiar ideea de a polei cu aur marginile decupate ale unui ou si apoi de a le asambla in diferite constructii spatiale. De asemenea, a introdus fibrele optice in creatiile sale (puteti vedea rezultatul in oul-nufar) pentru a se juca cu forma, culoarea si lumina. Efectul este uimitor!