28 feb. 2010

1 martie si creativitatea

Ma uitam azi pe net ca sa vad ce martisoare se poarta in 2010. Stiam ca este un obicei romanesc, dar se pare ca multe populatii arhaice impleteau fire de culoare alba (simbolul femeii delicate) si fire de culoare rosie (simbolul barbatului puternic), iar astfel se crea o putere magica, un talisman care proteja de boli, de ghinion, de fortele naturii, de dusmani etc. Un exercitiu simplu de imaginatie: cite simboluri diferite se pot atribui celor doua culori? Oricum, cine doreste sa isi dezvolte creativitatea accepta sa isi antreneze mintea cu cit mai multe exercitii si cit mai des. Si inca ceva - mereu ma surprinde fantezia celor care fac martisoare din materiale diverse: din flori si frunze uscate, scoici, seminte, materiale textile, lemn, os, hirtie colorata, plastic, metal, margele, pene... si lista ar putea continua. Mi-as dori ca multe deseuri pe care populatia le arunca sa fie reciclate in lucruri frumoase, de mici dimensiuni, care sa poata fi folosite ca martisoare pe 1 martie... Abia astept sa imbratiseze aceasta idee cit mai multa lume!

22 feb. 2010

Personalitate creativa

Se pune intrebarea fireasca: "Cum se caracterizeaza o persoana creativa?". Raspunsul e si complicat si simplu. Copiii sunt creativi din instinct. Daca ii observi cum se joaca ore intregi doar cu 2-3 jucarii, intelegi ca ei isi imagineaza o poveste dincolo de ceea ce este vizibil pentru noi, adultii... Daca privesti un dansator care improvizeaza pasi de dans ascultind o muzica care il inspira, iarasi intelegi ca universul lui este departe de ceea ce un om obisnuit percepe... Daca asculti interpretarea fantastica a unei romante, iti dau lacrimile, miscat fiind de inflexiunile vocii acelei interprete... Si iarasi ramii uimit daca vezi ce aparate ingenioase poate inventa mintea umana... Personalitatea creativa se amuza facind lucruri noi, incercind si experimentind. Acea persoana este tenace in atingerea scopului pe care si l-a propus, ignora opiniile celorlalti, combina idei mai vechi cu altele noi, se joaca, isi forteaza limitele, se antreneaza permanent, vede dincolo de aparente, gaseste placere in a face schimbari in viata sa, accepta riscul, se motiveaza sa reuseasca, uita de trecerea timpului, uneori este mai putin sociabila si mai retrasa, alteori este glumeata si comunicativa. Creatorul este un observator fin, este atent la detalii, arome si senzatii, isi pune intrebari si cauta solutii, el face din fiecare zi o mica sarbatoare daca reuseste in planurile sale. De fapt, fiecare om are potential creator, IMAGINATIA fiind acea trasatura care face deosebirea intre rasa umana si animale. Faceti un exercitiu de imaginatie incercind sa va imaginati ce progres extraordinar s-ar produce daca fiecare individ si-ar exploata aceasta resursa inepuizabila!

20 feb. 2010

Placere sau profit?

Unii spun ca a fi creativ este o abilitate ce trebuie exploatata pentru a cistiga bani... Altii spun ca persoana inventiva afirma ca nimic nu se compara cu satisfactia descoperirii si punerii in practica a noilor idei. Cu cit ideea este mai trasnita, cu atit creste placerea de a experimenta. Asadar, placerea este mai puternica decit profitul. Sau nu?

19 feb. 2010

Ce este creativitatea?

Este dificil sa explici ce este creativitatea si cum recunosti o persoana creativa. Multi specialisti au fost (si sunt) preocupati de acest domeniu. Ei incearca sa inteleaga acele structuri cerebrale misterioase care determina imaginatia. De fapt este o chestiune de perspectiva... Daca poti sa schimbi unghiul din care privesti o problema inseamna ca te-ai pus in starea numita "out-of-box" (ai iesit din tiparele gindirii obisnuite). Din acest moment dai friu liber imaginatiei si incerci sa rezolvi acea problema intr-un mod neobisnuit. Citi dintre noi ar accepta sa locuiasca intr-o casa ca cea din imagine? Este o casa reala din Polonia... desi pare incredibil...

18 feb. 2010

Ginduri la inceput de blog

Oricine priveste imaginea spune "acesta este un cufar plin de bijuterii", dar de fapt este un TORT delicios si original. Iata un exemplu de ceea ce se poate face cu multa imaginatie si talent. Omul creeaza din diferite motive: vrea sa fie inconjurat de frumos, doreste sa faca surprize celor dragi, are nevoie de ceva si nu-si poate cumpara asa ca trebuie sa se descurce singur, vrea sa iasa in evidenta purtind haine si accesorii neobisnuite si asa mai departe.

Imi doresc sa am suficient timp ca sa postez aici multe alte imagini surprinzatoare, care demonstreaza cum ne poate schimba viata creativitatea... Orice comentariu legat de postarile mele sau sugestii referitoare la creativitate sunt binevenite.